zaterdag 4 oktober 2008

Tarot (waarzeggerij)



Vier kaarten uit de oudst bekende tarot-set: de middeleeuwse Visconti-Sforza tarot (ca. 1420).

Tarot is een set van 78 kaarten met symbolische afbeeldingen, afwijkend van de normale 52 speelkaarten. De set wordt veel gebruikt voor kaartleggen, voor persoonlijkheidsanalyse, voor meditatie en om waarzeggerij te bedrijven.

Geschiedenis

Er bestaan veel en uiteenlopende theorieën over het ontstaan van de tarot. Afgaande op geschiedkundig onderzoek is het tarotspel waarschijnlijk rond de 15e eeuw ontstaan in Noord-Italië, door aan het reeds bestaande kaartspel 4 extra figuurkaarten en 22 troefkaarten toe te voegen. Voor zover bekend zijn tarotkaarten eeuwenlang slechts gebruikt om mee te spelen (zie ook: Tarotkaarten). Pas nadat in 1781 Antoine Court de Gebelin in zijn boek Le Monde Primitif beweerde dat tarotkaarten "geheimen van de Egyptenaren" zouden bevatten, begon men Tarotkaarten te gebruiken voor het voorspellen van de toekomst. Sindsdien zijn er allerlei alternatieve theorieën over de oorsprong van de tarot ontstaan, waarvan echter de meeste zijn geformuleerd zonder de historische feiten in acht te nemen. (Zo is de theorie, dat de joker zich uit de kaart met de afbeelding van een Dwaas heeft ontwikkeld onjuist. De joker is waarschijnlijk ontstaan uit het spel Euchre.) Ook al is de tarot niet oorspronkelijk bedoeld voor waarzeggerij, de kaarten zijn, met hun sterke symboliek, wel zeer geschikt om als waarzegkaarten te gebruiken.

De kaarten

Het inmiddels klassiek geworden tarotspel bestaat uit 78 kaarten: 22 kaarten met een sterk archetypische afbeelding, die door waarzeggers Grote Arcana genoemd worden en de grote thema's uit het leven vertegenwoordigen en 56 kaarten die tegenwoordig ook wel de Kleine Arcana wordt genoemd; en die de gebeurtenissen van alle dagen vertegenwoordigen. Deze bestaan uit vier kaartkleuren: Zwaarden, Staven (of Stokken), Kelken (of Bokalen) en Pentakels (of Munten, of Pentagrammen; de gewoonte om pentagrammen in tarotkaarten te gebruiken dateert van ca. 1900). Elke kaartkleur heeft veertien kaarten: getallen 1 t/m 10 plus vier figuurkaarten (page, ridder, koningin en koning). De kaartkleuren worden vaak beschouwd als representatief voor de 4 elementen: het meest wijd verbreid is de opvatting dat de Staven staan voor het element vuur, de Kelken voor het element water, de Zwaarden voor het element lucht en de Pentakels voor het element aarde, maar ook andere indelingen en interpretaties zijn gangbaar. Sommige kaartspellen bevatten twee extra kaarten, 'Waarheid' en 'Intuïtie'.

Verschillende versies

Het kaartspel waar alle moderne tarotspelen hun structuur aan ontlenen is het zg. Tarot de Marseille. Van de Tarot de Marseille bestaan verschillende versies waarvan de oudste gekende versie, die van Jean Noblet, in Parijs omstreeks 1650 werd gemaakt. De tweede oudste werd door Jean Dodal geproduceerd in Lyon tussen 1701 en 1715. De Bibliothèque Nationale te Parijs bewaard van beide spelen een origineel exemplaar.

De meest gekende versie is de zg. Tarot de Marseille door Paul Marteau getekend omstreeks 1930 en door de uitgeverij Grimaud gecommercialiseerd.

Er bestaan verschillende recente "restauraties" die gebaseerd zijn op oude kaarten in musea en privé collecties. Jean-Claude Flornoy heeft een getrouwe versie gemaakt van de Tarot van Noblet en die van Dodal. Alejandro Jodorowsky en Philippe Tourrasse (alias Camoin) hebben een restauratie met eigen toevoegingen gemaakt van de Tarot van Nicolas Conver.

Waarzeggerij

Er zijn verschillende manieren om tarotkaarten te gebruiken voor waarzeggerij. Volgens sommigen is de tarot een studie waarbij iemands toekomst wordt bekeken aan de hand van een vraag. Dit behoort tot de occulte studies. Anderen zeggen dat tarot een manier is om inzicht te krijgen in bepaalde problemen en vraagstukken.

De populairste uitvoering is de Rider-Waite, die begin 20e eeuw is ontworpen. Veel cursussen en boeken nemen deze set als basis. Ook de Thoth tarot van Aleister Crowley en Frieda Harris is erg populair.

De meest bekende kaartleggingen zijn 'heden-verleden-toekomst' en het Keltisch Kruis, waarbij 10 kaarten worden gelegd die meer verklaren over de oorzaak en achtergronden van het vraagstuk/de situatie, de invloed van derden en (eventuele) ontwikkelingen in de toekomst.

Christenen zien het voorspellen van de toekomst met tarotkaarten als een vorm van occultisme. Zaken als waarzeggerij kunnen je volgens de christelijke leer in contact brengen met kwade machten. Volgens de Bijbel is het niet toegestaan je hiermee bezig te houden.

Sinds de achttiende eeuw zijn een aantal mythes rond de tarot ontstaan, onder andere dat ze zouden stammen uit het oude Egypte of verband zouden houden met de Kaballa. De oudst bekende tarotkaarten, de Visconti-Sforza tarot (zie boven voor afbeelding) stammen echter slechts uit de eerste helft van de 15e eeuw.

Tarotkaarten worden ook vaak in verband gebracht met zigeuners (Roma), evenals gelijksoortige zaken als handlezen en het gebruik van een kristallen bol. Zigeuners maken echter geen gebruik van tarotkaarten, zij hebben hun eigen kaarten.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tarot_(waarzeggerij)