zaterdag 8 december 2007

Richard Wagner


Die Walküre is de tweede van vier opera's van Richard Wagner (1813-1883), die tezamen de cyclus 'Der Ring des Nibelungen' vormen. Deze cyclus van vier erg lange opera's vol dramatiek, gebaseerd op een middeleeuwse volksvertelling, maakte Wagner wereldberoemd.Die Walküre wordt gespeeld op de eerste dag van het 3-daagse operaspektakel 'Der Ring des Nibelungen'. De totale cyclus duurt ruim 12½ (!) uur.
Ook voor deze opera schreef Wagner zelf het libretto (de teksten) en componeerde de muziek. De opera ging een jaar na de openingsopera Das Rheingold, in 1870 in première. In 1871 had Wagner het plan om een speciaal theater te bouwen voor de uitvoering van zijn operacyclus in het plaatsje Bayreuth. Vijf jaar later, in 1876, werd het theater, nu bekend als het Bayreuth Festspielhaus, in gebruik genomen met een integrale uitvoering van de operacyclus. Tot op de dag van vandaag wordt de operacyclus elk jaar in zijn totaliteit uitgevoerd tijdens de Bayreuther Festspiele. 100 jaar later heeft dirigent Pierre Boulez met het Orkest van de Bayreuther Festspiele deze cyclus in Bayreuth in zijn totaliteit uitgevoerd. De theaterproductie was in handen van Partrick Chéreau, regisseur Brian Large heeft het geheel op videoband vastgelegd. Het was de eerste keer dat de totale Ring in een moderne enscenering werd vastgelegd op video.
Boulez geeft met orkest en zangers een zeer gedegen en boeiende uitvoering van dit zware werk.Voor Wagner was de Ring niet zomaar een opera zoals we die kennen in de klassieke zin des woords. Het is een pompeuze combinatie van muziek, drama, poëzie en theater.

Bron: www.dvd-home.nl/review/divers/walkure.htm