zondag 18 november 2007

With two camels and a donkey


Klee bestudeerde het Impressionisme van het eind van de 19e eeuw, maar paste het niet direct toe in zijn werk. In 1911 ontmoette hij August Macke, Wassily Kandinsky en Franz Marc. Hij liet zich beïnvloeden door etnografische (primitieve) kunst, door kindertekeningen (zie ook: Karel Appel) en tekeningen van geestelijk gestoorden. In de tweede en laatste tentoonstelling van Der Blaue Reiter in 1912 was Klee met 17 werken vertegenwoordigd. Hij maakte daar kennis met werk van Braque, Picasso en Malevitsj. Hij bracht een bezoek aan Robert Delaunay in Parijs, die kleur het belangrijkste element in de schilderkunst vond. Tijdens een reis van 14 dagen naar Tunis in 1914 met Macke en Louis Moilliet kwam er een doorbraak in het kleurgebruik van Klee. Hij ging steeds kleurrijker schilderen, en maakte ook een stap in de richting van het abstracte. Klee werd ook beïnvloed door zijn collega bij Bauhaus, Johannes Itten, die een invloedrijk werk over kleurenleer heeft geschreven.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Klee

Paul Klee - With two camels ansd a donkey

August Macke



De Duitse expressionist August Macke werd in 1887 geboren in Meschede in het Sauerland. Hij studeerde van 1904 tot 1906 aan de kunstacademie en de kunstnijverheidsschool in Düsseldorf. In deze stad was Macke enige tijd werkzaam als ontwerper voor diverse theatervoorstellingen.
In 1905 maakte Macke zijn eerste reis naar Italë. Een jaar later verbleef hij onder meer in België, Nederland en Engeland. In Parijs raakte Macke bekend met het impressionisme en het fauvisme.
Na een korte schildersstudie aan de schildersschool van Corinth in Berlijn, bezocht August Macke met Koehler Parijs. In 1909 huwde de kunstenaar met Elisabeth Gerhardt. Het echtpaar vestigde zich aan de Tegernsee.
In 1910 verhuisde August Macke naar Bonn, sloot zich aan bij de Neue Künstlervereinigung München en raakte bevriend met de expressionist Franz Marc.
Samen met Franz Marc bezocht Macke Parijs, waar het tweetal onder meer de kunstenaar Delaunay ontmoette.
De stijl van August Macke onderscheidt zich van het werk van andere fauvisten door een zachtere benadering. Het kleurgebruik vertoont overeenkomst met dat van Delaunay. Macke schilderde vooral landschappen en scènes uit het stadsleven.
Samen met Klee en Moillet maakte Macke in 1914 een reis naar Tunesië. Na terugkomst in Duitsland werd Macke opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. In september 1914 stierf August Macke op het slagveld.

Bron : http://www.cultuurarchief.nl/kunstenaars/mackeaugust.htm

August Macke - Hutladen